Hakkari’nin Yöresel Kıyafetleri: çevre illerimiz ile benzerlik göstermektedir. Fistan, Şeli Şepik, kuşak, Kerik, basma gömlek, Cemadani, sak ve Reşik kıyafetleri başlıca giyilen kıyafetlerdir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kıras fistan (tek parça kadın giysisi) olarak bilinen, farklı renk ve tasarımlarıyla dikkati çeken yöresel kıyafetler, günümüzde de yaygın şekilde kullanılıyor. Doğu Anadolu Bölgesinin yöresel kıyafetleri nelerdir? DOĞU ANADOLU YÖRESİ Bayanlarda ise başta fes, poşi, gömlek, kollu salta ya da yelek, tokalı kemer, saten şalvar ve deri ayakkabıdır. erkeklerde: yelek,zılga, başında dolama, gömlek, deri kemer , köstek inciri, muska , tabaka, deri çizmeden oluşur. yerde gerdanlık, pullu yazma, kara lastik ya da deri ayakkabıdır.
Bu blogdaki popüler yayınlar
4.Jajik: Herkesin bildiği ve sıklıkla tükettiği cacığın otlu hali Hakkâri’de jajik olarak adlandırılıyor. Hakkâri’nin etli yemeklerinin yanına çok yakışan jajik, özellikle sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek. Görüntüsü ile haydariye benzeyen, jajik, yoğurt, bol rendelenmiş salatalık, Hakkâri usulü otlar ve bol sarımsakla hazırlanıyor. Yapımı oldukça kolay olan bu lezzet, ister yemeğin yanında, ister meze olarak, ister tek başına bir aperatif olarak tüketilebilir. Hakkâri kebapçılarında yemekten önce iştah açmak için masalarda yerini alan jajik mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Nerede Yenir: Hakkâri genelindeki tüm lokantalarda yemeğinizin yanına isteyebilirsiniz. Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
5. Doğaba: Hakkâri’nin yöresel yemekleri listesinde önemli bir yer tutan doğaba, yapımı oldukça meşakkatli olan bir yemek. Yapımı zor olsa da birçok malzemeyi bir arada bulunduran yemek, tüm uğraşlara değer nitelikte bir lezzete sahip. İçerisinde aşurelik buğday, süzme yoğurt, kıyma, kemikli et, un ve bulgur olan doğaba, Hakkâri halkı tarafından sevilerek tüketilmektedir. İlk olarak köfte hazırlanır. Aşurelik buğday bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra üzerine kemikli et eklenerek pişirmeye devam edilir. Ayrı bir yerde un, yoğurt ve yumurta iyice çırpılarak pişirilir. İçerisine et ve buğday karışımı ve köfte eklenir. Bir süre daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır ve servis edilir. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da yöre halkının ve misafirlerin çok severek tükettiği yemeği mutlaka deneyin. Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan doğaba yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder