Hakkâri Mutfak Kültürü

Coğrafi konumu itibariyle birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olan Hakkâri, köklü bir geçmişe sahiptir. Bu köklü geçmişten Hakkâri’nin yemek kültürü de etkilenmiştir ve ortaya zengin bir mutfak çıkmıştır. Doğası gereği hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı ve halkın büyük bir bölümünün geçim kaynağı olduğu şehirde, et yemeklerinin sıkça tüketilmektedir. Aynı zamanda çorbaları, hamur işleri ve tatlıları ile de fark yaratan Hakkâri yöresel yemekleri iştahınızı kabartan türden.

Hakkâri mutfağında ana yemeklerde genel olarak et kullanılır. Çorbalar ise yoğurt, buğday ve yöresel otlar kullanılarak yapılır. Gulul çorbası, kemikli kavurma, Yüksekova kebabı, kepaye, aside tatlısı, çevirmeli pilav, cembeli tatlısı Hakkâri mutfağının yöresel yemeklerinin başında gelir. Görüntüsü ile iştah açan, lezzetiyle tadı damaklarda kalan Hakkâri yemekleri ile ilgili tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.


Hakkâri’den Alınabilecek Doğal Ürünler: Hakkâri ilçe köylerinde yaşayan yerel halk doğal ev yapımı süt ve süt ürünlerinden tarhanaya, pekmezden reçele kadar çeşitli ürünlerini getirerek merkezde satmaktadır. Hakkâri’ye yapacağınız bir seyahatte gerek şehir merkezinde gerekse ilçe merkezindeki tezgâhlarda bu ürünleri bulabilirsiniz. Hakkâri şehir merkezinde Şemdinli süzme bal, peynir, tereyağı, salça, tarhana, erişte, kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcan ve pekmez gibi doğal ürünleri satın alabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar